ANNE KARNINDA EĞİTİM

Artık anne karnındaki bebekler de dersaneye gidiyor. Bebeğin işitme, dokunma, koku alma duyuları, hafızası ve zekası anne karnında geliştiriliyor. Üstelik dersaneye devam eden bebekler ile etmeyenler arasında 6 aylık zeka farkı oluyor. Küçük Einsteinler yetiştirmek istiyorsanız Tanı Eğitim, İletişim ve Danışmanlık Hizmetleri’nden Çocuk Psikiyatrsiti Uzmanı Müjen İlnem’e kulak verin.
Bebeğin ruhsal ve zihinsel olarak gelişimi anneleri en çok ilgilendiren konuların başında geliyor. Zeka toplumunun ön plana çıktığı şu günlerde bebeklerinin zeki olmasını istemek anne ve babaların en büyük hakkı. Peki bir çocuğun zeka gelişimi için yapılabicek şeyler var mı? Elbette, var. Anne karnından başlayarak bebeğinizin zeka gelişimini ve psikolojik oluşumunu sağlamanız mümkün. Hem de ana rahminden başlayarak! Tanı Eğitim, İletişim ve Danışmanlık Hizmetleri’nde 9 hafta süren “Ana Rahmi Dersanesi” adlı bir program var. Bu programa katılan anne adaylarının bebekleri ile katılmayanlar arasında 6 aylık zeka farkı oluyor. Merkezden Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Müjen İlnem hamileliğin birinci ayı ile birlikte çocuk eğitiminin başladığını belirtiyor.

Öncelikle bebeği isteyin

Anne rahmi dersanesi denilen olay çocuğu istemekle başlıyor. İstenmeyen hamilelik sonucu doğan çocuklar bunu mutlaka anlıyorlar ve hayat boyu birtakım güven sorunları yaşıyorlar. Böyle bir durum yaşamamak adına karı – koca olarak en baştan bebeği istediğinize emin olun. Bu istek gerçekten çok önemli. Dr. İlnem bu noktada şöyle bir örnek veriyor: “Bebek isteme kararı bazı toplumlarda bebeğin doğum günü olarak kabul ediliyor. Örneğin Afrika yerlilerinde anne çocuk yapmaya karar verdiği zaman bir ağacın altına oturduğunda bir türkü mırıldanmaya başlıyor. Daha sonra eşiyle beraber oluyor. Çocuğun doğum gününün annenin kafasında tasarladığı o gün olduğuna inanıyorlar. Böylelikle her bireyin kendine has bir özelliği, farklılığı olduğu ortaya çıkıyor.

İletişim yolları

Anne karnındaki bebekle iletişim kurmanın pek çok yolu var. Yapılan araştırmalar bebeğin ana dilini anne rahminde öğrendiğini ortaya koyuyor. Bebekler zaten anne sesini çok çabuk algılıyorlar. Ardından da babayı algılamaya başlıyor. İşte bu nedenle bebeğin en baştan itibaren bir birey olduğunu kabul etmekte yarar var. Öyle ki hamilelik sırasında karı-koca arasında sürekli gerginlik yaşanması da bebeği etkiliyor. O açıdan tartışma sonrasında anne, karnına dönüp "Babanla yüksek sesle konuştuk ama bunun seninle ilgisi yok" demeli. Yapılan araştırmalar bazı çocukların ana rahminde şahit oldukları konuşmaları büyüdükten sonra hatırladıklarını ortaya koyuyor.

Peki onunla etkin bir şekilde iletişim kurmak için ne yapmak gerek?

İşte bazı öneriler:
1. aydan itibaren bebeğinizi kabul edin. Anneliğe hazırlanın. Yok sanılacak bir canlı olmadığını bilin. Onu farkedin. Eşinizle birlikte onun çocuğunuz olduğunu kabul edin. 2.aydan sonra karnınızdaki çocukla iletişim kurmaya başlayın. Onu okşayın ve ona dokunun.4. ayla birlikte bebeğinizin ne istediğinin farkına varın. Onunla konuşun ve ona bir birey gibi davranın. Ona müzik dinletin. 7. aydan itibaren sırtını okşayın. İnanması belki güç ama bebek bunu hissediyor. Elbette sadece annenin değil babanın da bebekle iletişim kurması şart. Dokunarak, konuşarak bebeğe kendini tanıtması son derece faydalı.

Müziğin inanılmaz etkisi

Bebeği anne karnında eğitmenin yollarının başında müzik dinletmek gerekiyor. Özellikle ritimleri çok seviyorlar. Ancak doğru müziği seçmek gerek. Örneğin, Brahms dinletilen prematüre çocukların daha çabuk geliştikleri biliniyor. Çocuk Psikiyatristi Müjen İlnem bir noktanın altını çizerek şöyle diyor: “Klasik müzik dinletmek doğru. Ancak anne adayının dinlediği müziği gerekiyor. Pembe dizi müzikleri, halk ezgileri gibi annenin hoşlandığı diğer müzik türleri de bebeğe dinletilebilir. Tabii rock müzik gibi sert müzikleri de dinletmemek gerek.” Bu dersane eğitimi sırasında müzik dinletmek dışında başka çalışmalar da yapılıyor. Örneğin anneye bazı kokulu yiyecekler vererek bebeğin tat alma duyusu geliştiriliyor. Anne sürekli bebekle konuşmaya, ona dokunmaya teşvik ediliyor..

3 yorum:

freya dedi ki...

nası rock müzik dinletmemek gerekmiş yaa?aptal dizi müziklerinden iyidir

Unknown dedi ki...

Kesinlikle yoruma katılıyorum

Unknown dedi ki...

SİZİN KAFANIZ O KADAR ÇALIŞIYOR.DENİLENİ YAPIN SİZ